Duchenne Parent Project is door ouders opgericht om sneller en beter onderzoek naar Duchenne Spierdystrofie te kunnen doen. Om de afbraak van spieren te vertragen en te stoppen. Het informeren en betrekken van ouders, artsen en wetenschappers is hierin cruciaal gebleken. We hebben reeds grote stappen kunnen maken in het ontwikkelen van een medicijn voor Duchenne Spierdystrofie. Maar we zijn er nog niet. Als ouder- en patiëntenorganisatie blijven we zelf de catalysator voor verandering!
Duchenne Parent Project behartigt de belangen van Duchenne families in Nederland. We nodigen je graag uit om lid te worden, zodat we ook voor jouw belangen en die van je kind(eren) kunnen opkomen.
Als je lid wordt van Duchenne Parent Project ontvang je automatisch:
Ben je ouder? Dan word je uitgenodigd voor de Facebook Parents-Only community waar ruim 400 Duchenne ouders/(jong)volwassenen met Duchenne lid van zijn. Indien gewenst word je in contact gebracht met andere ouders in je regio. Ook kun je als lid hulp krijgen van een cliëntondersteuner als je vastloopt in de PGB aanvraag.
Schrijf je in via dit inschrijfformulier.
Heb je net ontdekt dat je kind (mogelijk) Duchenne heeft? Dan nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. We helpen je met de eerste stappen die je kunt nemen, hoe het contact met artsen en behandelaars verloopt en wat een goede manier is om je omgeving te informeren.
Dit jaar staan er weer mooie activiteiten en evenementen op de planning. Ben jij erbij?
Samen kunnen we het verschil maken voor iedereen met Duchenne!
Jaarlijks organiseert Duchenne Parent Project een congres voor leden. Hierin is ruimte en tijd om in te gaan op onderzoek, zorg en toekomst scenario’s. Het verslag en presentaties van het laatste congres vind je hier..
De zorg voor jongens met Duchenne Spierdystrofie is intensief. Duchenne Parent Project helpt je met informatie over goede zorg en hulpmiddelen.
Bekijk hier de 20 Nederlandstalige video’s die over diverse onderwerpen (hart, leren en gedrag, ademhaling, fysiotherapie etc.) en voor diverse leeftijdsfasen gemaakt zijn n.a.v. de nieuwste zorgrichtlijnen bij Duchenne Spierdystrofie. Zorg dat je goed geïnformeerd bent om goed voor je kind te kunnen zorgen!
Voor ouders bieden we een overzicht van het ziekteverloop, en de aanpassingen en zorg die daarmee gepaard gaat in de pdf “De diagnose en behandeling van Duchenne Spierdystrofie, een richtlijn voor families“.
Informatie over de ziekte en behandeling bij Duchenne Muscular Dystrophy kun je hier in verschillende talen vinden. Ook handig voor op vakantie!
Natuurlijk kun je ook naar ervaringen van andere ouders vragen binnen de besloten Duchenne Parents-only groep op Facebook.
Voor meer informatie over het SOS kaartje klik je hier en kun je het downloaden.
Hoofdzaken voor Duchenne. Belangrijkste vereisten voor Duchenne Zorg, checklist voor zorgverleners.
Wanneer je een bot hebt gebroken of een val hebt gehad die mogelijk een breuk heeft veroorzaakt, vertel dan aan de arts dat je verhoogd risico loopt op het vetembolie syndroom of VES/FES. In het beenmerg zit vet. Wanneer een bot breekt, komen vetdeeltjes vrij en kunnen deze in de bloedbaan terechtkomen. Als het vet dan in hersenen, longen of hart terecht komt, kan het VES/FES veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn. Als je een fractuur hebt, of iets hebt meegemaakt wat een fractuur zou kunnen veroorzaken, moet je alert zijn op tekenen van VES/FES. De symptomen/tekenen kunnen zijn: Moeite met ademhalen, pijn in de borst of je hoofd en een verandering in het gedrag, zoals verwardheid, duizeligheid of niet jezelf zijn. Als een van deze symptomen optreedt, ga dan ONMIDDELLIJK naar de eerste hulpafdeling. Dit is een spoedgeval. Neem het noodkaartje van Duchenne mee.
Helaas zijn veel ziekenhuizen onbekend met Duchenne of met de preventie en het beleid bij acute bijnier problemen bij Duchenne patienten die corticosteroïden gebruiken. Bij acute bijnierinsufficiëntie is intraveneuze of intramusculaire hydrocortison aangewezen: lees meer informatie bij endocrien op de pagina over spoedzorg bij Duchenne van het Duchenne expertise centrum en de toelichting op deze alertkaart bij Duchenne.
Download hier het internationaal protocol, een stress schema, het PJ Nicholoff Steroid Protocol, voor Duchenne patiënten die corticosteroïden gebruiken. Klik hier voor de Nederlandse vertaling van dit corticosteroïden protocol.
Kinderen ontwikkelen zich met en zonder hun ouders. Zelfstandig zaken ondernemen kan voor kinderen met Duchenne echter lastiger zijn. Soms is het fijn dat ouders helpen, maar soms ook niet. “Helpers” kunnen dan ondersteunen met zelfstandig naar school, de bioscoop of naar vriendjes gaan en kunnen ook thuis zorgen dat jongeren minder afhankelijk van hun ouders zijn. Hulp hoeft dus niet altijd medisch te zijn, een oppas is ook een helper. Hierom noemen we deze mensen overkoepelend ‘helpers’ (breder dan bijvoorbeeld ‘zorgverleners’). Als je jong bent krijg je hulp in de vorm van een oppas of bij het naar school fietsen, als je ouder bent met persoonlijke verzorging, op kamers wonen of met medische handelingen. Hoewel een helper over de vloer vaak even wennen is (voor zowel jongeren met Duchenne als hun ouders), kunnen helpers ervoor zorgen dat jongeren zich in huis en daarbuiten meer onafhankelijk van hun ouders kunnen voortbewegen.
Waar moet je aan denken bij het vinden van helpers? En waarmee wil je eigenlijk hulp (en waarmee ook vooral niet)? Om deze vragen te beantwoorden ontwikkelde VormMorgen een wervingskit voor het werven van helpers. Met werven bedoelen we: het zoeken, vinden en kiezen van helpers. De wervingskit is zelfstandig door jongeren met Duchenne te gebruiken maar je kunt hem ook samen met je kind invullen. Je kunt de kit hier vinden.
De volgende klinische onderzoeken gaan starten of zijn gestart in Nederland en België:
Overzicht bijgewerkt juni 2023.
Voor een overzicht van klinische testen elders ter wereld, kijk op www.clinicaltrials.gov.
In deze brochure van de Rijksoverheid leest u algemene informatie over meedoen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek.
De neuroloog, revalidatiearts en de fysiotherapeut en/of ergotherapeut die gespecialiseerd is in neuro-musculaire ziektes moeten samenwerken en als hun eerste doel stellen de individuele spierfuncties van het kind zo lang mogelijk te versterken en te beschermen. Ouders hebben een cruciale rol in behandelingen en oefeningen. De fysiotherapeut en/of ergotherapeut zullen allebei de ouders hierbij betrekken, zodat zij zelf de behandelingen en oefeningen kunnen uitvoeren. Bovendien kunnen de ouders het beste opkomen voor hun zoon, omdat zij hem het beste kennen, weten wat hij nodig heeft, wat het beste voor hem is en wat zijn mogelijkheden en beperkingen zijn. In veel gevallen zullen zij beslissingen namens hem kunnen nemen.
Een overzicht van een aantal stretch-oefeningen kun je terugvinden in deze video en dit (Engelstalige) boekje. Er zijn ook nieuwe filmpjes met stretch-oefeningen van de CINRG. Heb je vragen of twijfels? Neem dan contact op met je fysiotherapeut of met Duchenne Parent Project (info@duchenne.nl).
Kijk hier voor een handig filmpje voor verzorgers van Duchenne patiënten hoe ze kunnen helpen met hoesten.
Kinderen met Duchenne Spierdystrofie worden vaak gediagnosticeerd tussen 4 en 6 jaar en soms zelfs veel later. Hoewel sommige studies een lichte verbetering in de leeftijd van diagnose van DMD laten zien, blijft er een vertraging van gemiddeld 2 jaar tussen het moment dat ouders de eerste tekenen zien, met vragen bij een (para)medicus komen en het moment dat er een CK-test wordt gedaan. Om deze vertragingen te beperken, zou neonatale screening (de zogeheten hielprik) voor DMD optimaal zijn, maar dit is tot nu toe alleen beschikbaar in zeer weinig landen. Vroegtijdige herkenning van tekenen die duiden op Duchenne is het beste instrument dat we hebben op dit moment. Vertraagde mijlpalen grove motoriek, Gower’s manoeuvre (opstaan met hulp van handen op knieën en bovenbenen), dikke kuiten en soms ook vertraagde spraak zouden alarmbellen moeten doen rinkelen en zo snel mogelijk moeten worden opgevolgd door een CK-test. Vroege opsporing geeft niet alleen ouders de mogelijkheid om een goede ouder te zijn, maar vroegere diagnose van DMD zal bovendien tijdige toegang tot genetische counseling, standards of care en klinische onderzoeken geven. Bekijk hier een duidelijk filmpje over de eerste tekenen van Duchenne.
Over de hele wereld hebben ouders zich verenigd in Stichtingen zoals het Nederlandse Duchenne Parent Project. Deze zijn verenigd in de World Duchenne Organization (WDO) Deze organisatie wordt vanuit Nederland gerund. Binnen de Duchenne Community worden internationaal ervaringen uitgewisseld en informatie gedeeld. Op de website van de Amerikaanse Parent Project Muscular Dystrophy (PPMD) wordt veel informatie gedeeld die voor een deel ook nuttig kan zijn voor Nederlandse ouders.
Bij de sociale onderneming “Onbeperkt aan de slag” kun je een meet & greet bijwonen tussen werkgevers en werkzoekenden. Je maakt eerst een eigen profiel aan en meld je vervolgens aan voor een meet & greet. Wanneer je een succesvol gesprek gehad hebt, kun je worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Werkzoekenden kunnen zich gratis aanmelden.
Daarnaast vind je in dit artikel ‘solliciteren met een beperking‘ ook allerlei tips om succesvol een sollicitatieproces te doorlopen.
De inhoud en vormgeving van de website opeigenbenen.nu zijn helemaal vernieuwd. Zo is er nu vooral aandacht voor transitie in de zorg. De inhoud van de website is aangepast door een team van 10 jongeren met chronische aandoeningen. Vanuit hun eigen ervaringen dachten zij mee over de informatie rond de thema’s Ik (Eigen regie), Zorg, Studie, Relaties, Werk, Vrije Tijd, Vervoer, Sport, Wonen en Ouders.
M-Power staat voor Mantelzorg-power en voor “empoweren”: jezelf sterker maken. Dit platform ondersteunt werkende mantelzorgers daarbij met informatie en inspiratie, herkenning en erkenning, maar ook tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Mantelzorg is zorgen voor een ander, maar zorg ook goed voor jezelf!
Lees meer over het persoonsgebonden budget voor zorg (PGB) en download hier de brochure van de Rijksoverheid: ik heb een persoonsgebonden budget.
Lees meer over het passend onderwijs.
Bij elk medicijn is er kans op bijwerkingen. Het verschilt per persoon of en welke bijwerkingen er optreden. Om de veiligheid van medicijnen goed te kunnen bewaken, is het belangrijk dat ervaringen met bijwerkingen van medicijnen (ook bestaande medicijnen) gemeld worden bij de behandelend arts en het Bijwerkingencentrum Lareb via www.mijnbijwerking.nl.
Een site met educatieve software, maar ook met handige hardware zoals computermuizen waar je nauwelijks of geen armfunctie voor nodig hebt: http://www.edupro.nl