FDA beoordeelt aanvraag voor eerste exon-skip geneesmiddel negatief

De FDA (Food and Drug Administration) heeft besloten om het middel Drisapersen, voorheen PRO51, niet toe te laten tot de Amerikaanse markt. In hun bericht schrijven zij dat er niet voldoende bewijs is van effectiviteit. Zie ook briefing document van de FDA.

Het middel Drisapersen kan exon 51 skippen waardoor bij een groep van ca 13% van de patiënten weer dystrofine, in een kortere vorm, aangemaakt zou kunnen worden. Uiteraard is iedereen zeer teleurgesteld over deze uitkomst. De firma BioMarin, die begin 2015 Prosensa kocht, heeft laten weten nog steeds vertrouwen in het product te hebben en met de FDA in overleg te gaan over volgende stappen. (kunnen we hier een link naar die brief van Paul plaatsen?) De lopende extensie studies voor Drisapersen gaan gewoon door evenals de studies met de andere producten BMN044, BMN045 en BMN053. Er gaat dus voorlopig niets veranderen voor de Duchenne patiënten in Europa en de Amerikaanse kinderen in de trials, maar we hadden natuurlijk liever een positieve reactie gezien!

Inmiddels ligt er ook een aanvraag bij de EMA (European Medicines Agency) voor toelating van Drisapersen tot de Europese markt. De beslissing door de EMA is onafhankelijk van die van de FDA. Hierover zullen we in de loop van het jaar meer horen.

Voor een ander middel wat exon 51 kan skippen, Eteplirsen van Sarepta, heeft FDA zeer recent ook een briefing document uitgegeven wat niet tot optimisme stemt. Volgende week is de ‘Public Hearing’ die online gevolgd kan worden.

Het enige tot nu toe goedgekeurde geneesmiddel voor Duchenne is Translarna, een middel voor patiënten met een prematuur stopcodon, ontwikkeld door PTC therapeutics. Translarna is inmiddels in een aantal Europese landen beschikbaar, maar nog niet in Nederland. 

Geen vrolijke berichten aan het begin van het nieuwe jaar, maar reden temeer om vol gas door te gaan met onze activiteiten en te zorgen dat we veel positieve berichten kunnen melden in 2016.

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.