Uitgelicht onderzoek: Chronisch corticosteroïdegebruik en hersenontwikkeling in Duchenne
In de serie Uitgelicht Onderzoek delen we inspirerende projecten die dit jaar subsidie hebben gekregen van het Duchenne Parent Project. Onder het thema ‘The Future of Duchenne’ hebben we zeven jonge onderzoekers gefinancierd die een carrière in het onderzoek rondom Duchenne nastreven. We vragen deze onderzoekers naar hun project: waar gaat hun onderzoek over en wat hopen ze te bereiken? Zo krijgen we een kijkje in nieuwe ontwikkelingen die het leven met Duchenne kunnen verbeteren.
Rosanne Govaarts van Leids Universitair Medisch Centrum onderzoekt de invloed van langdurig corticosteroïdgebruik op de hersenontwikkeling van jongeren met Duchenne spierdystrofie. Met dit hersenontwikkeling in Duchenne project onderzoekt ze hoe deze medicijnen mogelijk ook het brein beïnvloeden en wat dit betekent voor Duchenne patiënten.
Hersenontwikkeling in Duchenne
“Jongens met Duchenne spierdystrofie krijgen een hoge dosis corticosteroïden om de spierachteruitgang te remmen. Samen met een onderzoeksgroep in Leuven hebben wij laten zien dat de twee corticosteroïdschema’s die nu het meest voorgeschreven worden (prednison op en af of dagelijks deflazacort) een verschillend effect hebben op het verminderen het volume van grijze stof, de plek in de hersenen waar informatie wordt verwerkt. Het is bekend uit de literatuur bij andere aandoeningen dat chronisch corticosteroïdgebruik een algehele veranderende witte stof (de verbindingen tussen de zenuwcellen) microstructuur in de hersenen tot gevolg heeft. De veranderingen die we in de eerdere MRI-studies hebben gezien zouden daarmee mogelijk niet alleen door DMD kunnen komen, maar (deels) ook door het chronische corticosteroïden gebruik.”
“Recent is het middel Agamree® als alternatief voor prednison en deflazacort goedgekeurd door de EMA en FDA. Agamree® heeft minder systemische bijwerkingen, zoals verminderde groei, en verminderde botdichtheid, in vergelijking met prednison en deflazacort. Echter weten we niet wat dit medicijn voor effect heeft op de hersenen. In dit onderzoek willen we bij jongens in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk, die mee hebben gedaan aan de klinische studies met Agamree® en in de open label extension fase zitten, onderzoek doen naar de hersenen. We doen dit door middel van MRI gecombineerd met cognitie en gedragsonderzoek.”
“Door onze jarenlange samenwerkingen met onder andere het UZ Leuven en het BIND consortium hebben we een unieke dataset van Duchenne patiënten behandeld met dagelijks deflazacort of intermitterend prednison. Deze kunnen we vergelijken met de data die we met dit project verzamelen, die we, naast de nieuwe data, hiervoor kunnen gebruiken. Omdat Agamree® is goedgekeurd maar nu nog niet wordt vergoed en dus nog niet wordt voorgeschreven, is dit het moment om te onderzoeken welk effect Agamree® heeft op het ziektemechanisme in de hersenen.”
Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.