Op deze pagina vind je de wervingskit voor helpers. Waarom een wervingskit? Iedereen heeft goede hulp nodig: bij verzorging, maar ook met leuke dingen – zodat je kan doen wat je graag wilt doen. Het vinden van goede mensen is niet altijd gemakkelijk. De wervingskit helpt hierbij.
De wervingskit bestaat uit een video waarin je stap voor stap wordt meegenomen in het zoeken van helpers. Waar wil je hulp bij? Wie kan die hulp bieden? Waar vind je die hulp? En hoe voer je een sollicitatiegesprek?
Hierboven zie je een overzicht van de zeven stappen in de wervingskit. Deze stappen doorloop je bij de werving van helpers. In iedere stap beantwoord je een aantal vragen. Om je hierbij te helpen zit er bij iedere stap een tool. Je kan de tools tijdens het kijken in je hoofd invullen of downloaden en invullen op je computer of op papier (dan moet je de tool wel even printen).
We raden aan om de gehele video van de wervingskit te bekijken, maar onder de video vind je ook de losse onderdelen ervan.
Hieronder vind je de losse onderdelen van de wervingskit. Per onderdeel vind je de video en de tool. Heb je tips hoe de wervingskit beter kan? Of heb je zelf mooie voorbeelden van een wervingsbericht of van dingen die je doet met helpers? We horen graag wat je van de wervingskit vindt en wat je met helpers doet. Meld je hier aan voor de evaluatie van de wervingskit.
1. Waarom helpers?
Dit is het eerste deel van de wervingskit. We gaan in op de vraag: waarom neem je helpers? We bespreken onder andere wat helpers zijn en wat je met helpers kan doen. Ook komen er verschillende mannen met Duchenne aan het woord over wat zij doen met helpers.
Let op: in de video hebben we het over helpers, maar misschien noem je dit zelf wel pgb’er of buddy.
2. Wie ben jij en wat wil jij?
Dit is deel 2 van de wervingskit. Hierin behandelen we twee vragen: Wie ben jij? en Wat wil jij? De vragen die je hier beantwoordt, gebruik je later voor het opstellen van je wervingsbericht.
In het stuk Wie ben jij? gaan we in op jou: wat vind je leuk om te doen (en wat niet), met wie woon je samen? Het is belangrijk om na te denken over wie jij bent en wat je belangrijk vindt, voordat je met helpers aan de slag gaat.
In het stuk Wat wil jij? denk je na over wat je zou willen doen met helpers. Wil je bijvoorbeeld helpers om je hobby’s te kunnen uitvoeren of om zonder je ouders naar school te gaan?
Tools om te downloaden:
1. Download-WervingsKit-Wie Ben Jij?
2. Download-WervingsKit-Wat Wil Jij?
3. Welke hulp kun jij gebruiken?
In dit deel van de wervingskit gaan we in op de vraag Welke hulp kun jij gebruiken?
We kijken naar welke soort hulp past bij jouw wensen. Wat moet een helper kunnen en wat voor praktische eisen stel jij aan helpers? Ook leggen we wat uit over het budget voor helpers.
Tool om te downloaden:
Download-WervingsKit-Welke Hulp Kun Jij Gebruiken?
4. Hoe kun je mensen als helper vinden?
In deel 4 van de wervingskit gaan we in op manieren waarop je helpers kan vinden. We leggen uit wat je in je wervingsbericht zet, hoe je het bericht verspreidt en wat handige plekken zijn om bepaalde helpers te vinden.
Tool om te downloaden:
Download-Wervingskit-Hoe Kun Je Helpers Vinden?
5. Wat is mooi aan een baan als helper?
In deel 5 van de wervingskit vertellen we wat er leuk is aan werken als helper. In de video zie je helpers die vertellen wat zij leuk vinden aan het werk als helper. Je kan deze video dus laten zien aan mensen die misschien helper willen worden, maar doe zelf ook inspiratie op zodat jij beter weet wat je in je wervingsberichtje opschrijft. Ook laten we wat wervingsberichten zien van andere mannen met Duchenne.
6. 1 of meer mensen reageren, wat nu? Een sollicitatiegesprek 🙂
In dit deel gaan we in op wat je moet doen als mensen reageren op je wervingsberichtje en je een sollicitatiegesprek gaat voeren. We geven tips om het gesprek goed voor te bereiden en te voeren.
Tool om te downloaden:
Download-WervingsKit-Mensen Reageren Wat Nu?
7. Hoe kies je de juiste helper?
In deel 7 van de wervingskit gaan we in op wat je doet na het sollicitatiegesprek. Wie kies je als helper en waarom? Mag je ook naar je gevoel luisteren als je besluit om een helper wel of niet aan te nemen?
Tool om te downloaden:
Download-Wervingskit-HoeKiesJeNaHetGesprek
8. Wat moet je dan nog regelen? En hoe nu verder?
In het laatste deel van de wervingskit gaan we in op de dingen die je moet regelen als je een helper hebt gevonden (gefeliciteerd!) en hoe je daarna samen verder gaat. Waar moet je allemaal aan denken? Wat betekenen woorden als ‘loon’, ‘uitbetaling’ en ‘indicatie’? Als je al helpers hebt hoef je misschien wat minder te regelen, maar is het nog steeds om af en toe te evalueren.
Tool om te downloaden:
Download-WervingsKit-Wat Moet Jij Nog Regelen?
Voor dit project hebben we subsidie ontvangen van ZonMw.