Onderzoek naar het effect van de hoestmachine versus airstacken op luchtweginfecties bij jongens en mannen met Duchenne

Update 5 februari 2024:

 

Deelnemers gezocht voor belangrijk onderzoek naar het effect hoestmachine versus airstacken op luchtweginfecties bij Duchenne!

UMC Utrecht is inmiddels gestart met het onderzoek en Groningen gaat deze maand van start. Maastricht en Rotterdam volgen z.s.m.!
Lees hier onze nieuwsbrief en bekijk hier de flyer met informatie over dit onderzoek.

Meedoen of vragen?

Neem contact op met Laura Verweij-van den Oudenrijn, tel. 088-7558865.

28 september 2023:

Binnenkort start er een landelijke studie naar het effect van de hoestmachine studie in vergelijking tot air stacken. Al jaren wordt air stacken ingezet om de hoestkracht te verbeteren. Naast deze hoesttechniek wordt er steeds vaker een hoestmachine ingezet. Hiermee zou het makkelijker zijn om het slijm goed uit de longen te krijgen.

Deze techniek wordt echter door gebrek aan bewijs niet vergoed door de zorgverzekeraar. Bovendien zijn er onderzoeken die aangeven dat air stacken, wat veel goedkoper is, net zo effectief is. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen de Nederlandse centra voor thuisbeademing ( CTB’s) met betrekking tot de inzet van de hoestmachine.

Met dit onderzoek willen we wetenschappelijk bewijs verzamelen over welke techniek het meest effectief is voor het voorkomen van luchtweg klachten.

Via het Centrum voor Thuisbeademing of je neuromusculaire team in het ziekenhuis kun je in contact komen met de onderzoekers. Of je kunt de projectleider van dit onderzoek contacteren: Laura Verweij-van den Oudenrijn, CTB – UMC Utrecht.

Voor dit onderzoek worden er 2 groepen gemaakt:

  • Groep 1: Deze mensen gaan de hoestmachine gebruiken.
  • Groep 2: Deze mensen gaan air stacken.

Loting bepaalt welke hoesttechniek je krijgt. Het is de bedoeling dat de hoesttechniek minstens 2 keer per dag wordt uitgevoerd.

Voor het onderzoek hoef je niet extra naar het ziekenhuis te komen. De jaarlijkse poliklinische controles bij het CTB vullen we aan met controles voor het onderzoek. Een bezoek duurt ongeveer 30 minuten langer dan je gewend bent.  De volgende punten zijn extra:

  • Vraaggesprek naar klachten en gebruik van de hoesttechnieken, ervaringen hiermee.
  • Instructie en controle van de hoesttechniek.

Voorafgaand aan elk polikliniek bezoek ontvang je een digitale vragenlijst. De vragenlijst vul je in bij start van het onderzoek, na 1 jaar en 2 jaar. Invullen van de vragenlijst duurt 20 minuten per keer.

Tot slot wordt het volgende gevraagd:

  1. Bijhouden van een dagboekje. Dit duurt ongeveer 5 minuten per dag. In het dagboekje noteer je:
  • Hoe vaak je de behandeling toepast en hoeveel moeite dat kost
  • Welke klachten je ervaart na de behandeling
  • Het effect van de behandeling op de aanwezigheid van slijm
  1. Aan je eigen CTB door te geven wanneer je een luchtweginfectie (koorts en hoesten, of alleen hoesten gedurende aantal dagen) hebt.
  2. Toestemming om je huisarts, medisch specialist en apotheek te benaderen over je antibiotica gebruik.
  3.  1x per 3 maanden word je gebeld of gemaild om te vragen hoe het met je gaat. Wij vragen naar: je ervaring met hoesttechniek die je gebruikt en ervaren klachten.

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Duchenne Parent Project en Breas.

 

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.