Sommige kinderen kunnen niet zo hard rennen als anderen. Hun benen zijn niet zo sterk en ze hebben moeite met springen, rennen en traplopen. Hun spieren doen het niet zo goed. Dit komt door een ziekte die Duchenne Spierdystrofie heet.
We helpen je graag met informatie voor je spreekbeurt over Duchenne. Je kunt veel informatie zelf bekijken en downloaden. Zoals dit filmpje.
En bekijk dit filmpje over Morris. Morris is gewoon Morris. En toch is er ook iets bijzonders aan hem, want hij heeft Duchenne Spierdystrofie. Een ziekte die ervoor zorgt dat zijn spieren steeds slapper worden en vaak moe zijn. Wat Duchenne voor hem betekent en wat hij vooral wél nog kan, dat zie je in dit korte filmpje dat speciaal gemaakt is ter informatie voor de onderbouw op basisscholen.
En bekijk dit filmpje waarbij de zusjes van Duchenne uitleggen wat Duchenne is.
In dit Engelstalig, informatiefilmpje wordt Duchenne Spierdystrofie op een andere manier makkelijk uitgelegd.
Het A-B-C van Duchenne kun je hier als poster downloaden. Je kunt ook een mailtje sturen naar info@duchenne.nl met de vraag je een poster toe te sturen.
Bekijk hier het filmpje met het ABC van Duchenne, met dank aan Miron voor het inspreken!
Er zijn verschillende lesbrieven te downloaden. Lesbrief “Wat zijn spieren?” is ontwikkeld voor groep 3 en hoger. Download hier de lesbrief Wat zijn spieren voor groep 3 en hoger.
Lesbrief Spierziekten voor groep 3 tot en met 8.
Lesbrief lichaam-handicap-spierziekte voor onderbouw/middenbouw.
Verdiepingsmateriaal genetica voor groep 6 en hoger. Een fout in het kookboek.
Dit boekje kun je downloaden, uitprinten, uitknippen en in elkaar plakken. Als je het boekje aan 1 kant vast houdt, en de andere kant snel langs je duimen laat gaan, maak je je eigen video.
Je kan dit boekje bijvoorbeeld rond laten gaan in de klas.
Jammer genoeg kunnen we je niet in contact brengen met jongens met Duchenne Spierdystrofie. Wel kun je hier meer lezen over hoe het leven met Duchenne is. Meer ervaringen lezen? Kijk op onze Facebook pagina.
Wil je je spreekbeurt of werkstuk combineren met een actie voor Duchenne? Kijk hier.