Jaarlijks organiseert Duchenne Parent Project een congres voor ouders, (para)medici en andere geïnteresseerden. Hierin is ruimte en tijd om in te gaan op onderzoek, zorg en toekomstscenario’s. Maar het is ook een moment om elkaar als ouders wat intensiever te spreken. En natuurlijk is er ook een programma voor de kinderen van alle verschillende leeftijden.
Schrijf je in voor de email nieuwsbrief, of word lid van het Duchenne Parent Project, als je geïnformeerd wil blijven over het volgende congres. Of blijf op de hoogte via Facebook, Twitter, LinkedIn.
Op zaterdag 23 november 2024 vierden we het 30-jarig jubileum van Duchenne Parent Project met een bijzonder congres in CORPUS, Oegstgeest. Het programma werd begeleid door Anneliene Jonker, directeur van DPP en dagvoorzitter van de dag. Het was een dag vol inspiratie, kennis en ontmoetingen, waarbij bezoekers konden genieten van een afwisselend programma.
In de ochtend deelden experts waardevolle inzichten tijdens interessante presentaties over de nieuwste ontwikkelingen in Duchenne-onderzoek en -zorg. De videopresentaties van het ochtendprogramma zijn nu beschikbaar en een aanrader om terug te kijken! Voor diavoorstellingen van de presentaties scroll je naar onder.
De middag van het congres bood voor de (jong)volwassenen een keuze uit diverse interactieve workshops over onderwerpen zoals klinische trials, woningaanpassing en relaties.
De dag eindigde plenair met een interactieve paneldiscussie, ‘Vraag het de dokter en de onderzoeker’, waarin kinderen de vragen stelden.
Tot slot werd de Duchenne Award 2024 uitgereikt aan Justus Kuijer, die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de Duchenne-community. Lees meer over deze uitreiking via deze link.
Het kinderprogramma onder begeleiding van een enthousiaste groep vrijwilligers liep de hele dag door en bood leuke activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Ze maakten een spannende reis door het menselijk lichaam, genoten van een poppenkastvoorstelling, volgden workshops zoals beatboxen en dansen en hadden een feestelijke meet & greet met Sint en Piet.
Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van deze dag! Het was geweldig om zoveel leden van onze Duchenne-community samen te zien.
Bekijk de foto’s van deze mooie dag via deze link.
Kijk hier voor het volledige programma.
Dr. Anneliene Jonker, directeur DPP –Welkom en opening congres voor het 30-jarig bestaan van DPP. Bekijk hier de videopresentatie en de diavoorstelling.
Prof. Annemieke Aartsma-Rus, LUMC –Overzicht van ontwikkelingen in Duchenne therapie onderzoek inclusief het overzicht van het regulatoire proces. Bekijk hier de videopresentatie en de diavoorstelling.
Dr. Yvonne Meijer-Krom, LUMC namens Saskia Houwen, Radboudumc – Duchenne draagsters. Bekijk hier de videopresentatie en de diavoorstelling.
Dr. Jos Hendriksen & Dr. Sylvia Klinkenberg, Kempenhaeghe – Brein, emotie en leren: bevindingen van de BIND studie en opties voor diagnostiek en behandeling. Bekijk hier de videopresentatie en de diavoorstelling.
Dr. Menno van der Holst, LUMC – Fysiotherapie: het belang van bewegen. Bekijk hier de videopresentatie en de diavoorstelling.
Prof. Peter Wijkstra, CTB Groningen – Wat te doen als de ademhaling faalt?
Wat is de standaard ademhalingszorg bij Duchenne? Bekijk hier de videopresentatie en de diavoorstelling.
Drs. Angeliek Zwinkels, Adelante/MUMC – Let’s talk about sex – over relaties en intimiteit. Bekijk hier de videopresentatie en de diavoorstelling.
Workshop Duchenne Barrière Breker. Begeleiders: ir. Justus Kuijer, ir. Paulien Klap en
Jonathan Al MSc, MA. Bekijk hier de diavoorstelling.
Workshop: Stoere activiteiten voor jongeren met Duchenne. Begeleiders: ing. Frank van Ieperen en Otte Lambooij. Inhoud: hoe plan en organiseer je de leukste uitjes? Bekijk hier de diavoorstelling.
Op zaterdag 3 juni jl. kon het Duchenne Parent Project gelukkig weer een live Duchenne Congres organiseren in Koninklijke Burgers’ Zoo & Safari Meeting Centre. Het was een zeer geslaagde dag. Dank aan iedereen die geholpen heeft om dit congres tot een succes te maken. Dankzij de vrijwilligers hebben de kinderen ook een geweldige dag gehad in de dierentuin en tijdens het gamen o.l.v. WePlay Esports.
Veel dank ook aan de sponsor, Stichting Stef van Rijn, voor hun genereuze bijdrage aan het kinderprogramma.
Bekijk hier de foto’s van dit congres in het Facebook album met veel dank aan de fotograaf Captured by Herman en hieronder de video van het congres met dank voor editing aan Koen Horn.
Kijk hier voor het programma van het Duchenne Congres 2023
Workshop ‘Duchenne en school’
Workshop ‘Duchenne en zelfstandig wonen’
Workshop werving: hoe aan helpers te komen?
Duchenne Award 2023
Dit jaar ontving mr. Ed Snitselaar tijdens het congres de Duchenne Award 2023 voor zijn rol als penningmeester in het bestuur van het Duchenne Parent Project en de internationale stichtingen en zijn enorme betrokkenheid gedurende de laatste 24 jaar!
Dit jaar organiseerden we 2 dagen een online DUCHENNE FESTIVAL in plaats van de gebruikelijke live Duchennedag die vanwege COVID-19 nog niet kon plaatsvinden. Updates over onderzoek en zorg door experts en een avond over bijzondere mogelijkheden voor Duchenne en sport.
Klik hier voor het programma van het DUCHENNE FESTIVAL van donderdag 7 april en zaterdag 9 april en bekijk hieronder de presentaties.
In juni gaan we nog een gezellige bijeenkomst organiseren op een buitenlocatie voor Duchenne families zodat we elkaar ook weer live kunnen ontmoeten.
Donderdag 7 april: DUCHENNE EN SPORT
Moderator: Menno van der Holst, kinderfysiotherapeut LUMC en Duchenne Centrum Nederland
Zaterdag 9 april:
Dit jaar organiseerden we weer een weeklang een online DUCHENNE FESTIVAL in plaats van de gebruikelijke Duchennedag die vanwege COVID-19 nog niet kon plaatsvinden. Updates over onderzoek en zorg door experts, maar ook het uitwisselen van ervaringen over onderwerpen uit het dagelijks leven met andere ouders en leeftijdgenoten kwamen aan bod in korte sessies iedere dag. Klik hier voor het programma van het DUCHENNE FESTIVAL.
Dit jaar hebben we een weeklang een online DUCHENNE FESTIVAL georganiseerd in plaats van de gebruikelijke Duchennedag die niet kon plaatsvinden vanwege COVID-19. Bijna alles wat Duchenne families aangaven belangrijk te vinden konden we combineren in deze week. Updates over onderzoek en zorg door experts, maar ook het uitwisselen van ervaringen over onderwerpen uit het dagelijks leven met andere ouders en leeftijdgenoten. Niet alles op 1 lange dag, maar 8 dagen met kortere sessies. Nieuw waren de aparte sessies die door de jonge mannen en volwassenen met Duchenne zelf werden georganiseerd en geleid, terwijl de ouders hun eigen sessies leidden. Op de laatste dag een live slotevent met presentatie over neuropsychologie door Jos Hendriksen, een afsluiting van de week en ook een fantastische sessie ‘Blik op de toekomst’ over wat er in de komende 5 jaar gedaan moet worden voor Duchenne patiënten door leden van het Duchenne Centrum Nederland: Annemieke Aartsma-Rus, Jan Verschuuren, Jos Hendriksen en Imelda de Groot.
Er waren meer dan 500 individuele inschrijvingen voor de verschillende sessies. Iedereen kon zich per onderwerp inschrijven en deelname was gratis. De sessies die openstonden voor iedereen die geïnteresseerd was, omvatten updates over onderzoek, klinische trials, zorg en fysiotherapie. Andere sessies werden opgezet en geleid door de ouders zelf zoals ‘hoe pas je je huis aan’, ‘hoe geef je voldoende aandacht aan broers en zussen’, ‘verlies en rouw’, ‘Duchenne draagsters en hun dochters’ ‘ouders als onderzoekers’, ‘wat te doen na school’. De jongens en mannen organiseerden zelf sessies over ‘hoe kleed je je het beste in een rolstoel’ ‘duchenne en seksualiteit’ ‘jong geleerd oud gedaan’ ‘gamen’ ‘live your dream’.
Het was leuk om te zien dat we veel meer jongeren konden aantrekken dan in de traditionele setting en dat we de mogelijkheid hebben om verder te gaan met vervolgsessies over bepaalde onderwerpen gedurende het jaar, zoals gevraagd door de deelnemers. We kregen superpositieve scores en reacties van de deelnemers als ‘een zeer informatieve en vrolijke week’. Velen zeiden ‘doe dit alsjeblieft nog eens’ en dat zullen we zeker doen.
Kijk hier het programma terug.
Lees hier het verslag van het Duchenne Festival en bekijk hieronder de opgenomen video’s van het Duchenne Festival.
Overzicht Duchenne onderzoek – Annemieke Aartsma-Rus, LUMC
Klinische testen in Nederland– Imelda de Groot, RadboudUMC
Wat je altijd al wilde weten over corticosteroïden – Erik Niks, LUMC
Fysiotherapie voor jong en oud – Menno van der Holst, LUMC en zijn presentatie over fysiotherapie voor jong en oud en de vragen/antwoorden tijdens deze sessie.
Gerrit Heijkoop en Elizabeth Vroom interviewden diverse gasten waaronder Dr. Jos Hendriksen, neuropsycholoog Kempenhaeghe/MUMC. Hij vertelde over Duchenne en het brein. Verder interviews met Dr. Imelda de Groot, RadboudUMC, Prof. Annemieke Aartsma-Rus (LUMC) en Prof. Jan Verschuuren (LUMC) en Bart van Riet, man met Duchenne.
Duchenne in Beeld!
Op zaterdag 18 mei 2019 organiseerde het Duchenne Parent Project het jaarlijkse Duchenne Congres in het Beeld en Geluid te Hilversum. Dank aan iedereen die geholpen heeft om dit congres tot een succes te maken.
Veel dank ook aan de sponsor, de Stichting de Blarickhof, voor hun genereuze bijdrage aan deze dag.
Bekijk hier het verslag, het filmpje hieronder en de foto’s van dit congres om een goed beeld te krijgen. Voor presentaties kijkt u ook hieronder.
Dit jaar ontving dr. Ieke Ginjaar tijdens het congres de Duchenne Award 2019 voor haar rol in het bestuur van het Duchenne Parent Project en de DNA en Eiwit diagnostiek van vrijwel alle Nederlandse Duchenne patiënten gedurende 25 jaar!
Op zaterdag 2 juni 2018 organiseerde het Duchenne Parent Project het jaarlijkse Duchenne Congres in Kempenhaeghe te Heeze. Het thema van dit congres was ‘Duchenne en het brein’. Terwijl de buitenwereld vaak focust op spierkracht, weten Duchenne families als geen ander welke rol ‘het brein en het hoofd’ in hun dagelijkse leven speelt. Zaken als gedrag, geluk, hoe je met je ziekte omgaat, hoe je met anderen omgaat, leermogelijkheden of -onmogelijkheden en de vaak onvoorstelbare (veer)kracht van de Duchenners: Het zit allemaal in je hoofd. Dank aan iedereen die geholpen hebben om dit congres tot een succes te maken. Bekijk de foto’s van dit congres om een goed beeld te krijgen. Voor presentaties kijkt u hieronder.
Prof. Jan Verschuuren (neuroloog, LUMC) ontving de Duchenne Award 2018 mede dankzij zijn toewijding en inzet voor Duchenne, en zijn coördinerende rol als voorzitter van het Duchenne Centrum Nederland en ALADIN (All Against Duchenne In the Netherlands).
Op zaterdag 20 mei 2017 organiseerde het Duchenne Parent Project het jaarlijkse Duchenne Congres in Madurodam te Den Haag. Het thema van dit congres was ‘Zorg voor goede zorg’. Door goede medische zorg is de levensverwachting van jongens en mannen met Duchenne de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Maar nog niet iedereen, ook niet in Nederland, profiteert van de nieuwe kennis op dit terrein. Ouders en patiënten zelf spelen daarbij ook een belangrijke rol. Des te beter je geïnformeerd bent, des te beter kun je voor jezelf of je kind zorgen. Uit vragen die wij van ouders krijgen, blijkt dat we daar nog steeds hard aan moeten werken. Het Nederlandse Duchenne Parent Project was de eerste organisatie die hiervoor, al in 1997, Europese richtlijnen ontwikkelde en is nu ook nauw betrokken bij samenstelling van de nieuwe internationale zorgstandaarden die in de loop van dit jaar uit zullen komen. Ook de goede zorg rond leer- en gedragsproblemen is belangrijk en heeft deze dag veel aandacht gekregen.
Dank aan iedereen die geholpen hebben om dit congres tot een succes te maken. Bekijk de foto’s van dit congres om een goed beeld te krijgen. Voor presentaties kijkt u hieronder.
De Duchenne Award 2017 werd dit jaar uitgereikt aan de Amerikaanse Kathi Kinnett, de grote kracht achter het vertalen en het beschikbaar maken van informatie over goede zorg voor ouders en patiënten wereldwijd.
Op zaterdag 16 april 2016 organiseerde het Duchenne Parent Project het jaarlijkse Duchenne Congres in het Science Centre te Delft. Dank aan het Science Centre en alle mensen die hielpen om dit congres tot een succes te maken! Bekijk de foto’s van dit congres om een goed beeld te krijgen. Voor de presentaties kijkt u hieronder.
[foto: Flextension, terechte winnaar van de Duchenne Award 2016]
Op zaterdag 18 april 2015 organiseerde het Duchenne Parent Project een Duchenne Congres in de Apenheul te Apeldoorn.Het is een zeer geslaagde en speciale dag geworden: niet alleen omdat het gekoppeld was aan ons 20 jarig bestaan, maar ook vanwege de fantastische sprekers en onderwerpen. Dank aan Apenheul en alle mensen die hielpen om dit congres tot een succes te maken! Bekijk de foto’s van dit congres om een goed beeld te krijgen. Voor de presentaties kijkt u hieronder.
De Duchenne Award 2015 werd dit jaar uitgereikt aan Patricia Furlong, oprichter van Parent Project MD in de VS, voor al haar fantastisch werk voor Duchenne Community in de VS en rond de wereld.
Op zaterdag 21 juni 2014 organiseerde het Duchenne Parent Project een Duchenne Congres in het Archeon te Alphen AD Rijn. Dank aan Archeon en alle mensen die hielpen om dit congres tot een succes te maken! Bekijk de foto’s van dit congres om een goed beeld te krijgen. Voor de presentaties kijkt u hieronder.
De Duchenne Award 2014 werd dit jaar uitgereikt aan Dr. Nathalie Goemans, UZ Leuven, voor al het fantastische werk voor heel veel klinische trials voor Duchenne en voor de goede zorg aan de Duchenne kinderen. Marleen van den Hauwe, werkzaam in het team van dr. Goemans, nam de prijs namens dr. Goemans in ontvangst.
[Foto: Dr. Nathalie Goemans nam later zelf de bijbehorende taart in ontvangst van Ralph]
Op zaterdag 13 april 2013 organiseerde het Duchenne Parent Project het Duchenne Congres in het LUMC te Leiden. Dank aan het Leids Universitair Medisch Centrum en alle mensen die hielpen om dit congres tot een succes te maken! Bekijk de foto’s van dit congres om een goed beeld te krijgen. Voor de presentaties kijkt u hieronder.
[foto: Duchenne kinderen doen zelf ‘proeven’ in het echte onderzoekslab van het Leids Universitair Medisch Centrum]
[foto: Freek van Duin presenteert zijn boek waarin hij over zijn leven met Duchenne vertelt]
In 2011 vond het congres plaats in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam en werd de Duchenne Award 2011 uitgereikt aan Annemieke Aartsma-Rus.
In 2010 vond het congres plaats in het Beeld & Geluid museum te Hilversum, in 2008 en 2009 in Radboud UMC te Nijmegen, in 2007 in het Olympisch stadion te Amsterdam, in 2006 in Burgers Zoo in Arnhem en in 2005 in het Dolfinarium in Harderwijk.
Het Duchenne Parent Project heeft sinds 2008 een Duchenne Award in het leven geroepen voor personen die iets uitzonderlijks doen of hebben gedaan voor kinderen met de ziekte van Duchenne. De eerste Duchenne Award 2008 was voor dr. Judith van Deutekom (Leiden, Prosensa) voor haar baanbrekende en succesvolle onderzoek naar een genezing voor Duchenne Spierdystrofie. De Duchenne Award 2009 was voor Bert Cocu (Emolife), de bedenker van en drijvende kracht achter de Duchenne Heroes, voor zijn zeer succesvolle fondsenwervende evenement wat inmiddels enkele miljoenen voor Duchenne onderzoek heeft opgeleverd. In 2010 is de Duchenne Award uitgereikt aan dr Imelda de Groot (UMC St Radboud). Niet alleen omdat ze belangrijk onderzoek doet en zo een bijdrage levert aan de toekomst van de DMD jongens, maar de jongens leven NU en dankzij haar goede klinische/medische zorgen, levert ze daar ook een grote bijdrage aan.
In 1997 en 2002 organiseerde het Duchenne Parent Project een European Parent Meeting in Nederland.